Amortizeri i opruge


U ponudi imamo amortizere marke KYB, Monroe, Starline.

Korisne informacije

Zadaća amortizera je da ublažava neželjeno sabijanje i širenje opruge i da prigušuje vibracije, koje bi se inače prenosile na karoseriju, te da spriječava odvajanje kotača od podloge (poskakivanje). Ispravan amortizer je ključan dio prednjeg kao i stražnjeg ovjesa te važan faktor sigurne vožnje.

Kod neispravnog amortizera kotač se odvaja od podloge i vozilo postaje nestabilno na cesti, jer se na podlogu ne prenose sile ubrzanja, kočenja ili bočne sile kod vođenja u zavojima. Zbog toga se povećava dužina puta prilikom kočenja, vozilo “ne drži” dobro cestu, i narušen je komfor vožnje.

Kako ćete ustvrditi da su vam neispravni amortizeri?

  • automobil se zanosi i ljulja u zavoju
  • pri bočnom vjetru automobil ne slijedi pravac
  • prilikom kočenja automobil poskakuje ili prednji kraj zaranja
  • nakon prelaska neravnine na cesti automobil se nastavlja ljuljati
  • na amortizeru se pojavljuju tragovi ulja

Amortizeri se obavezno mijenjaju u paru da bi automobil bio stabilan, jer samo tada imaju istovjetno prigušenje.

Dobar dio vozača, miješa amortizere sa oprugama i to uglavnom, kada vozilo visi na jednu bočnu ili prednju odnosno zadnju stranu. Opruge su te, koje diktiraju visinu i tvrdoću vozila, dok amortizeri imaju sasvim drugu funkciju.

Naime, sama riječ amortizer, može dovesti laika u dilemu, da li se radi o oprugama, amortizerima ili zajedničkoj kombinaciji. Bolje nazive za amortizere imaju Englezi (čita se šok apsorber) ili Nijemci (čita se štos demfer). I jedan i drugi naziv, jasno govore, da se radi o apsorbciji šoka, koji se prenosi, rastezanjem ili stiskanjem opruge, uslijed neravnina puta.